ÖRNEKLER

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

 

Su Arıtma Sistemleri

 

 

 

 

FİLTRASYON ÜNİTESİ:

Askıda katı maddeler olarak adlandırılan, suda çözünmeyen kum, çamur ve tortular vb. gibi maddeler su ile çalışan cihazları oldukça olumsuz şekilde etkiler, özellikle de içme sularında, hem estetik açıdan hem de sağlığa uygun olmayan maddeler oluştururlar. İyi bir suyun tortusunun olmaması ve renginin de berrak olması gerekmektedir. Genel bir arıtım sisteminin temel olması gereken ana ünitesi, filtrasyon ekipmanlarıdır. Çünkü kendisinden sonra uygulanacak arıtım elemanlarının da tortuya karşı mutlaka korunması sağlanmalıdır. Filtrelenen su , tortusuz, renksiz ve berrak bir görünüm kazanır. Bu amaçla aşağıdaki filtreleme cihazı kullanılabilir. Filtreleme cihazları bir veya birkaç adet de olabilir. Sırasıyla, önce 100 mikron veya 50 mikron, sonra 20 mikron seviyelerinde  2 kademe filtrasyon olursa daha kaliteli ve filtrasyondan sonra gelen cihazların daha sağlıklı çalışmasını gerçekleştiren, sistemi yormayan bir filtrasyon olur. Ancak İSKİ suyu nispeten temiz olduğundan yalnızca kum filtresi de yeterli olur. Filtrasyon ünitesi ne kadar hassas olursa ve iyi çalışırsa, filtrasyondan sonraki üniteler de o kadar iyi, problemsiz ve verimli çalışır. Otomatik ters yıkamalı filtreler fiberglass gövdelerden oluşmaktadır. Farklı granül boyutlarında quartz ve ANTRASIT minarellerinden oluşarak çok katmanlı bir geçiş sağlar. Ham su yukarıdan aşağıya geçerken suda bulunan askıda katı maddeler, quartz ve antrasitte tutulur. Filtre tarafından tutulan kirlilik yükü ise,  cihaz üzerinde ayarlanan zamanlarda otomatik olarak yapılan ters yıkama işlemi ile  temizlenir. Su, 100 mikrona kadar filtrelenir.   

ADSORBSİYON ÜNİTESİ:

Suda bulunan organik maddeler, suyun içerisinde tad, koku ve renk olarak açığa çıkar. Özelliklede klasik dezenfeksiyon yöntemlerinden biri olan sodyumhipoklorid (klor) suda serbest halde bulunur. Açık alanlardan sızabilecek ilaçlar, tarım ilaçları, vb. organik maddeler her an suya karışabilecek şekildedir. Bu tür maddeleri tutmak amacıyla aktif karbon denilen bir malzeme kullanılır. Aktif karbon kendisine temas eden maddeleri mıknatıs benzeri yüzeyinde tutar. Bu işleme adsorbsiyon(yüzeyde tutunma) denir Aktif karbondan geçen su, organik maddelerinden arındırılmış, renksiz, kokusuz, berrak bir şekilde olacaktır. Sudaki mineral ve tuzları muhafaza ederek suda renk, tad ve kokuya neden olabilecek organik maddeler, klor bileşikleri ve ağır metalleri  yüksek absorbsiyon kapasitesine sahip aktif karbon ile giderilir.

Aktif karbon, fiberglass gövdenin içine uygulanarak otomatik ters yıkama düzeneği ile rejenerasyonu sağlanmaktadır. Aktif karbon mineralleri arasında biriken kirlilik yükü cihaz üzerinde ayarlanan zamanlarda otomatik olarak yapılan ters yıkama işlemi ile  temizlenerek aktif karbonun ömrü uzatılır.

 

YUMUŞATMA ÜNİTESİ :

Suyun sertliğini oluşturan ana unsurlar Ca (kalsiyum) ve Mg (magnezyum) iyonlarıdır. Sudaki sertlik dereceleri mgCaCO3/lt (miligramKalsiyumKarbonat/litre) cinsinden ölçülür. Sudaki bu sertliğin çok çeşitli zararları vardır. Su ile çalışan her türlü makinaya, tesisata bağlı boruların kısa zamanda kireçtaşı bağlamasıyla kesitlerin daralması, sabun, deterjan, şampuan sarfiyatı vs, sert suların kullanıldıkları yerlerde oluşan kireç katmanları bakteriler için uygun ortam teşkil etmesi, insan sağlığı üzerinde olumsuz etkileri, damar sertliği, böbreklerde taş oluşumu vs.

Kalsiyum(kireç) suda sabunla birleşerek kalsiyum stearat denilen az çözünen bir bileşik oluşturur. Böylelikle, sabun köpürmez, kireçle birlikte, yıkanan çamaşırlarda kalarak sertleştirir ve kirler temizlenmez, vücutta ve saçlarda birikerek ciltte çatlak, kuruluk ve saçlarda kepek oluşturur. Bunu önlemek için, deterjanlar ve şampuanlar geliştirilmiştir. Ancak sabun haricindeki temizlik maddelerinin hepsi kimyasal madde içerir ve hepsi miktarına da bağlı olarak insan sağlığına ve çevreye zararlıdır. Sabun, doğada kolayca giderilir ve çevreye zararsızdır En iyi, zararsız ve doğal temizlik maddesi sabunlardır. Sudaki kireç giderildiğinde, sabun köpürür, tam olarak görevini yaparak kirleri çıkartır ve su ile birlikte akar gider. Böylelikle sabun harici hiçbir temizlik maddesi kullanmaya gerek kalmaz. Dağ köylerindeki insanların cilt güzelliğinin en büyük sebeplerinden biri de kireçsiz, tortusuz kaynak sularıyla ve doğal sabunlarla yıkanmalarıdır. Sabun en ucuz temizlik maddesi olduğundan yumuşatma işlemi için harcanan paradan fazlasını geri kazandırır. Ayrıca, çevreye de zararlı maddeler(deterjanlar gibi) atılmamış olur.

Isıtma tekniği açısından, özellikle sıcak su tesisatı ve buhar kazanlarında Ca ve Mg yüksek ısının etkisiyle hızla çökerek yoğun kireç tabakası oluşturarak ısı veriminin düşmesi, üretilen herhangi bir ürünün standardizasyonun yakalanamaması, gibi problemler yaratmaktadır Bu nedenlerle su içerisindeki kalsiyum ve magnezyum iyonlarını gidermek ve dolayısıyla da sertliği düşürmek gerekmektedir. Ayrıca tesisat ve ısıtıcılı cihazlarınızın kireçlenmelere karşı korunması ve suyun mükemmel bir lezzet  ve yumuşaklığa sahip olması amacı ile uygulanır. Yumuşatma işleminde suda bulunan Ca++ ve  Mg++  iyonları gıda tüzüğüne uygun katyonik bir reçine vasıtası ile alınarak yumuşak su elde edilecektir.

İyon değiştirme metodu ile suda bulunan Ca ve Mg iyonlarının alınarak suyun sertliğinin giderilmesi işlemidir. Yumuşatma ünitesi geri yıkama ve rejenerasyon işlemlerini hiç bir insan müdahalesine ihtiyaç duymadan zaman veya hacim kontrolü ile otomatik olarak yapacaktır.

 

MİKRO FİLTRASYON ÜNİTESİ:

Mikro Filtrasyon ünitesinde 5 mikron veya isteğe bağlı olarak daha düşük filtrasyon yapılarak sudaki tortular önemli ölçüde giderilir. Filtrelenen su , daha da tortusuz, renksiz ve berrak bir görünüm kazanır.

Plexiglass bir hausing içerisine yerleştirilmiş filtre  ve plastik bağlantı kafasından oluşan cihaz suyu 5 mikron seviyesinde filtre eder. Tortusuz su elde edilir. İstenirse daha düşük mikron seviyesinde kartuş da takılabilir. Kartuş filtre kirlendiğinde yenisi ile değiştirilmelidir. Önce 10 Mmikron sonra 5 mikron filtrasyon yapıldığında daha kaliteli su elde edilir ve sistem daha rahat çalışır. Kartuş olarak purtrex tercih edilir.

 

DEZENFEKSİYON ÜNİTESİ KLORLAMA :

Su içerisindeki mikrobiyolojik canlıları etkisiz yapmak amacıyla dezenfeksiyon yapmak gerekmektedir. Bu amaçla ve depoda bakteri üremesisin de engellemek için depoya düşük dozda klorlama yapılır. Depoda toplanan arıtılmış suya, depoda ve tesisatta bakteri üremesi olmaması amacıyla düşük miktarda klor dozlaması yapılır.  Direkt olarak sürekli veya çıkış hidroforuna bağlı olarak veya klor ölçümüne bağlı otomatik olarak çalıştırılabilir. Otomatik olan cihazlarda pompaya ek olarak otomatik klor otomatik ölçüm ve dozlama seti vardır. Bu set çıkıştaki klor miktarını prop yardımıyla ölçer ve ölçüme göre klor pompasını kumanda eder. Böylelikle çıkış suyunda istenilen miktarda kor sürekli ve otomatik olarak sağlanmış olur.

 

DEZENFEKSİYON ÜNİTESİ  UV :

Ultraviole lambaları yaydıkları mor ötesi ışınlar yolu ile her türlü suda bulunabilecek mikroorganizmaların DNA yapılarını parçalayarak etkisiz duruma getirirler. Paslanmaz çelik bir ışın odası içerisinde bulunan UV lambaları ayrıca bir quartz kılıf ile korunmuştur.  Su paslanmaz çelik ışın odasının içinden geçerken UV lambalarının yaydığı mor ötesi ışına maruz kalır ve böylece suyun tam bir dezenfeksiyonu sağlanmış olur. Mikroorganizmalar üzerindeki etki gücü %99.99 olup, suya herhangi bir kimyasal enjeksiyonu ve suda daha sonrasında olabilecek serbest kimyasal oluşturmadığı için özellikle içme sularında en etkili ve en çok tercih edilen mikrobiyolojik arıtım yöntemidir. Ultraviolenin etki gücünün tam olması için suda askıda maddelerin olmaması gerekmektedir. Bunun için mutlaka iyi filtrasyon yapılması öngörülür. Suda bulunması muhtemel virüs, bakteri ve mikroorganizmaların giderilmesi. Suya herhangi bir kimyevi madde katılmaksızın sadece U.V. ışınları vasıtası ile suda bulunan virüs, bakteri ve mikroorganizmaların DNA’larını parçalar, mikrobiyolojik açıdan sağlıklı ve arıtılmış su elde edilmesini sağlar. Ultraviole Ünitesinden çıkan suyun insana herhengi bir olumsuz etkisi yoktur. Suda bulunması muhtemel bütün mikro organizmaları % 99,99 oranında öldürür.

 

REVERSE OSMOSİS RO:

Klasik arıtım sistemlerinin yetersiz kaldığı sularda (Deniz suyu, iletkenliği yüksek kuyu suları, kaynak suyu olmayan içme suları vs.) uygulanan Ters osmos prensibi çok üstün nitelikli su arıtımı yapmaktadır. Ters osmos sisteminin çalışma prensibi, cihaz üzerinde bulunan yarı geçirgen membranlar sayesindedir. Su basınç farkıyla membranlar üzerinde bulunan 5 angstrom büyüklüğündeki gözeneklerden geçerek saflaştırma işlemi gerçekleştirilmiş olur.  Toplam çözünmüş madde oranları yüksek olan sularda alternatifsiz kullanımı olan Ters Osmos üniteleri, her alanda uygulanabilen profosyonel bir arıtım yöntemidir. İçme suları kullanımında yüksek saflıkta  su üretir. Özellikle böbrek taşları olan hastalar için ideal bir tıbbi cihaz niteliğini taşır.

RO Arıtma Oranları

Asbest                                                   % 98-99                      Kurşun                                      % 96-98

Arsenik                                                 % 94-96                      Kalsiyum                                 % 95-98

Alüminyum                                         % 96-98                     Krom                                       % 96-98

Amonyum                                           % 90-95                      Kadmiyum                              % 95-98

Bikarbonat                                          % 90-95                      Magnezyum                            % 95-98

Bakır                                                     % 97-98                      Manganez                               % 97-98

Baryum                                                % 96-98                      Nitrat                                        % 90-95

Brom                                                     % 90-95                      Nikel                                         % 97-99

Bakteri                                                  % 99                            Potasyum                                % 94-97

Borat                                                     % 50-55                      Silis                                            % 92-95

Civa                                                      % 95-97                      Siyanür                                     % 92-95

Çinko                                                    % 97-99                      Silikat                                       % 94-96

Demir                                                    % 97-98                      Sülfat                                        % 97-98

Florür                                                    % 93-95                      Sodyum                                   % 89-90

Fosfat                                                   % 98-99                      Sertlik                                       % 96-98

Gümüş                                                  % 95-97                      Haşerat Önleyiciler                % 95-98

Klorür                                                    % 90-95

 

TEZGAHALTI RO İÇME SUYU ARITMA SİSTEMİ RO

İçme suyu arıtımı için kullanılan bu cihaz sudaki çözünmüş maddeleri, organik molekülleri gidermede büyük bir etkinliğe sahiptir. Ekonomik bir sistem olup, şebeke suyu basıncı ile çalışır. Cihaz mutfakta tezgah altına yerleştirilir. Özel musluk bataryası evye bataryası yanına monte edilebilir. Kullanımı normal batarya kullanımı gibidir. Peryodik bakımının haricinde yapılacak herhangi bir işlem yoktur.

İstenirse çıkışa Reverse Osmosis Ultraviolesi de takılarak tam bir dezenfeksiyon sağlanır.

Genel Teknik Özellikler:

Adı                                 : REVERSE OSMOSİS RO132            

Üretim                           : 132 litre/gün

Üniteler (Sırasıyla)     : 20 Mikron ön filtre, 5 Mikron ön filtre,  1 Mikron blok aktif karbon,  RO membranı,  10 lt. basınçlı tank, Final karbon, Özel Musluk bataryası

Tortu(Tanecik) Filtrasyon Sistemleri
Tortu(Tanecik) Filtrasyon Sistemleri
Aktif Karbon Sistemleri
Aktif Karbon Sistemleri
Su Yumuşatma Sistemleri
Su Yumuşatma Sistemleri
Demir Mangan Filtrasyon Sistemleri
Demir Mangan Filtrasyon Sistemleri
Reverse Osmosis Sistemleri
Reverse Osmosis Sistemleri
Ultraviole Dezenfeksiyon Sistemleri
Ultraviole Dezenfeksiyon Sistemleri
Mineraller ve Kimyasallar
Mineraller ve Kimyasallar